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Perkins IV Implementation Questions and Answers 
 

Subject: Programs and Services for Special Population Students1 
 

1. Can Perkins funds be spent only on special populations if they are enrolled in Career and 
Technical Education? 

 
Section 2 of the Act requires that activities supported with federal funds benefit “students who 
elect to enroll in career and technical education programs.”  Historically, the U.S. Department of 
Education has interpreted this provision to permit outreach, recruitment and other informational 
types of services on career technical education to students, including special population students, 
that might consider participation in career technical education. 
 

2. Can Perkins funds be used for remedial educational services for special populations? 
 

Perkins IV redefines career and technical education in Section 3(5) as “organized educational 
activities that- 

(A) offer a sequence of courses that- 
(iii) may include prerequisite courses (other than remedial course) that meet the 
requirements of this subparagraph; and…” 

 
However, the legislative history of the Act indicates that funds may be used for supportive 
services (e.g. transportation, child care, tutoring) that would be necessary for special populations 
to succeed in the program (See Question #4).  Academically disadvantaged students are no 
longer defined as special populations. 
 

3. Are Local Education Agencies required to provide services to special populations enrolled in 
career and technical education? 
 
Yes, Section 135(b)(9) requires Local Education Agencies to “provide activities to prepare 
special populations, including single parents and displaced homemakers who are enrolled in 
career and technical education programs for high skill, high wage, or high demand occupations 
that will lead to self-sufficiency.” All nine elements of the required uses of funds must be 
fulfilled before a LEA can use Perkins funds for any of the permissive uses of funds in Perkins 
IV. These nine required uses of funds can be supported by local, state or federal funds to meet 
this requirement. 

 

                                                           
1 Special populations are defined in Perkins IV as: 1) individuals with disabilities; 2) individuals from economically disadvantaged 
families, including foster children; 3) individuals preparing for non-traditional fields; 4) single parents, including single pregnant 
women; 5) displaced homemakers; and 6) individuals with limited English proficiency. 
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4. Can Perkins funds be used to provide supportive services (child care, transportation, tuition 
assistance, books, materials, uniforms and other financial assistance) to special populations who 
are enrolled in career and technical education? 
 
Yes, although supportive services were not defined or mentioned in Perkins III and are again not 
defined in Perkins IV, current practice under Perkins III as supported by U.S. Dept. of Education, 
Office of Vocational and Adult Education Program Memorandum 99-13 (available at 
http://www.ed.gov/about/offices/list/ovae/pi/cte/vocnontrad13.html) is to allow states and locals 
to determine if Perkins funds are to be spent on supportive services. Many local programs rely on 
Perkins funds to provide these supportive services to those special population students who are 
not eligible or able to receive these services through other programs to ensure their full 
participation in career and technical education. Additional supporting statements to continue this 
practice can also be found in the congressional conference report available at 
http://frwebgate.access.gpo.gov/cgi-bin/getdoc.cgi?dbname=2006_record&docid=cr25jy06-
138.pdf . 
 
“The Conferees recognize that special populations, including single parents and displaced 
homemakers, may need direct assistance to be able to participate successfully in career and 
technical education. These supportive services include such services as transportation, child care, 
dependent care, tuition, books, and supplies and other services necessary to enable an individual 
to participate in career and technical education activities. Consistent with administrative 
guidance and prior interpretations of the Perkins Act, the Conferees believe that eligible agencies 
and eligible recipients should retain the flexibility to provide direct assistance to special 
populations under certain, limited conditions. In providing direct assistance, recipients of the 
assistance must be individuals who are members of special populations who are participating in 
career and technical education activities that are consistent with the goals and purposes of the 
Perkins Act. Funds must be used to supplement, not supplant, assistance that is otherwise 
available from non-Federal sources, and assistance may only be provided to an individual to the 
extent that it is needed to address barriers to the individual’s successful participation in career 
and technical education.” 
 
In addition, Perkins IV under Section 324(b) refers to the use of Perkins funds for student 
assistance and financial aid and specifically identifies these attendance costs as “(b) Attendance 
Costs.—The attendance costs described in this subsection are— 

(1) tuition and fees normally assessed a student carrying an academic workload as 
determined by the institution, and including costs for rental or purchase of any 
equipment, materials, or supplies required of all students in that course of study; and 

(2) an allowance for books, supplies, transportation, dependent care, and miscellaneous 
personal expenses for a student attending the institution on at least a half-time basis, 
as determined by the institution.” 

 
Direct Services payments may be made to a provider of the support services (vendor) on behalf 
of a student who is a member of a special population. Direct cash payments to students are not 
encouraged. 
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5. Can you use Perkins funds for special populations not enrolled in career and technical education 
but who are participating in outreach, recruitment, guidance, counseling or prerequisite 
educational services in preparation for enrolling in a career and technical education program?   
 
Yes, the U.S. Department of Education has allowed this activity as a permissive use of funds as 
part of programs for special populations. 
 

6. Can Perkins funds be used to conduct outreach and recruitment programs for special 
populations? 
 
Yes, as long as the eligible recipient conducts such activity as outreach and recruitment for CTE 
programs. 
 

7. Can Local Education Agencies spend Perkins funds on permissive uses of funds and not on 
required uses of funds? 
 
Yes, only if they are able to prove that all nine required uses of funds are being met with funds 
other than Perkins funds. 
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